Wyposażenie kuchni w restauracji, kawiarni lub barze to podstawa, by lokal dobrze prosperował. Inwestor musi liczyć się z dużym wydatkiem na różne grupy produktów – jak urządzenia chłodnicze, meble ze stali nierdzewnej, piec, ale też praktyczne sprzęty i akcesoria dodatkowe. Jakie urządzenia są niezbędne? Ich lista byłaby bardzo długa, dlatego poniżej wymieniamy tylko wybrane z nich.
Fontanny czekoladowe
Na rynku mamy ogromny wybór urządzeń gastronomicznych. Można wybierać sprzęty renomowanych brandów – jak m.in. Hendi, Neumark czy Redfox i wielu innych. Jeśli mają to być fontanny czekoladowe, ważne, by były solidnie wykonane, praktyczne, wydajne. Takie modele na pewno poradzą sobie w barach, restauracjach, kawiarniach, hotelach oraz w firmach cateringowych.
Często są wypożyczane na różne imprezy okazjonalne, m.in. na przyjęcia dla dzieci, wesela czy urodziny. Liczy się przede wszystkim wydajność, moc urządzenia, materiał, z jakiego jest wyprodukowana, pojemność, czas ogrzewania oraz wymiary. Profesjonalne fontanny czekoladowe mogą pracować przez wiele godzin, dlatego są wybierane do małej i dużej gastronomii. W sklepach są też urządzenia prostsze, odpowiednie do zastosowań domowych.
Komory chłodnicze
Jednym z najważniejszych urządzeń w restauracji lub innym lokalu gastronomicznym są sprzęty chłodnicze oraz mroźnicze. Wśród najpopularniejszych urządzeń są m.in. komory chłodnicze, szafy mroźnicze, zamrażarki skrzyniowe, bemary chłodnicze, stoły i lady chłodnicze, konserwatory czy kruszarki do lodu. To bardzo ważna część wyposażenia każdej kuchni. Komory chłodnicze, szafy mroźnicze i inne urządzenia z tej kategorii odpowiadają za utrzymanie w odpowiedniej temperaturze m.in. mięs, ryb czy innych produktów spożywczych.
Utrzymanie świeżości produktów i potraw to wyzwanie, któremu jednak musi sprostać właściciel i zarządca każdego lokalu gastronomicznego. Wybór konkretnych z nich zależy od rodzaju i wielkości lokalu. Na przykład w restauracji w hotelu niezbędne są bemary, w barze komora lub szafa chłodnicza, a witryny chłodnicze sprawdzą się w cukierni, bo świetnie eksponują lody czy desery.
Urządzenia do podtrzymywania ciepła
Równie ważne jak urządzenia do przechowywania i mrożenia żywności są sprzęty do podtrzymywania ciepła. Są to na przykład praktyczne i wydajne bemary, samowary, kociołki, warniki i wiele innych typów podgrzewaczy. Ich wybór zależy od kuchni i lokalu – inne sprawdzą się w restauracji, inne w firmie cateringowej, cukierni i kawiarni czy w hotelowym lokalu.